INSPECCIÓ TÈCNICA DELS EDIFICIS, NOVA REGULACIÓ.
INSPECCIÓ TÈCNICA DELS EDIFICIS, NOVA REGULACIÓ.
22-05-2015

El DOGC núm. 6866, de 7 de maig, ha publicat el Decret 67/2015, de 5 de maig, per al foment del deure de conservació, manteniment i rehabilitació dels edificis d'habitatges, mitjançant les inspeccions tècniques i el llibre de l'edifici (ITE), que entrarà en vigor el proper 27 de maig de 2015 i que substitueix l'anterior, de 2010.

Què és la inspecció tècnica de l'edifici (ITE)?

La ITE es un avaluació obligatòria que han de fer tots els edificis d'habitatges plurifamiliars de més de 45 anys d'antiguitat.
La ITE requereix un informe elaborat per un tècnic competent que avalua l'estat de conservació de l'edifici, dels seus elements exteriors (façanes, cobertes, mitgeres) els elements estructurals (forjats, fonaments, etc) i les instal•lacions comunitàries.

A quins tipus d'edificacions es aplicable?

El decret és d'aplicació (es a dir, estaran obligats a passar la ITE) als edificis unifamiliars o plurifamiliars, on existeixi l'ús d'habitatge, sens perjudici que puguin contenir també altres usos diferents del residencial.

I, en conseqüència, no és d'aplicació als edificis unifamiliars on la seva edificació principal, excloses construccions auxiliars d'escassa entitat constructiva, estigui separada 1,5 metres o més de la via pública, de zones d'ús públic i de les finques adjacents.


Quan s'ha de passar la ITE?

El Decret estableix, com a norma general, uns terminis en funció de l'antiguitat i la tipologia de l'edifici.

En casos d'edificis plurifamiliars:
- Els edificis amb antiguitat anterior a 1951, ja haurien d'haver-la passat atesos els terminis del decret de 2010.
- Els edificis amb antiguitat d'entre 1951 i 1960, abans de 31 de desembre de 2015
- Els edificis amb antiguitat d'entre 1961 i 1970, abans de 31 de desembre de 2016
- Els edificis amb antiguitat a partir de 1971, l'any que l'edifici compleixi 45 anys d'antiguitat

En casos d'edificis unifamiliars:
- Els edificis amb antiguitat anterior a 1900, abans de 31 de desembre de 2016
- Els edificis amb antiguitat d'entre 1901 i 1930, abans de 31 de desembre de 2017
- Els edificis amb antiguitat d'entre 1931 i 1950, abans de 31 de desembre de 2018
- Els edificis amb antiguitat d'entre 1951 i 1960, abans de 31 de desembre de 2019
- Els edificis amb antiguitat d'entre 1961 i 1975, abans de 31 de desembre de 2020
- Els edificis amb antiguitat a partir de 1975, l'any que l'edifici compleixi 45 anys d'antiguitat

Per sobre aquestes normes generals, també s'hi ha unes determinades particularitats, que són:
- Si dintre d'aquests terminis, un edifici unifamiliar, té cèdula d'habitabilitat vigent, en queda exclòs fins que li caduqui la cèdula d'habitabilitat vigent.
- Si l'edifici està sotmès a obres de rehabilitació integral, el termini dels 45 anys ho és a partir de la finalització d'aquestes obres.
- Pot haver-hi casos concrets en els que sense arribar a l'antiguitat establerta, l'Agència de l'Habitatge de Catalunya o l'Ajuntament corresponent en requereixi la seva obtenció.


Com es qualifiquen les deficiències que puguin detectar-se?

La nova regulació introdueix fins a 4 nivells de deficiències per possibilitar un major detall.

Deficiències MOLT GREUS : Les que, pel seu abast i gravetat, representen un risc imminent i generalitzat per a l'estabilitat de l'edifici i la seguretat de les persones i que requereixen una intervenció immediata.

Deficiències GREUS: Les que, per la seva incidència, representen un risc imminent per a l'estabilitat o la seguretat de determinats elements de l'edifici o greus problemes de salubritat, que pressuposen un risc per a la seguretat de les persones o béns, i que requereixen l'adopció de mesures cautelars.

Deficiències IMPORTANTS: Les que, tot i no representar en un principi un risc imminent ni per a l'estabilitat de l'edifici ni per a la seguretat de les persones, n'afecten la salubritat i funcionalitat i fan necessària una intervenció correctora.

Deficiències LLEUS: Les que, no estant incloses en els apartats anteriors, que fan necessària la realització de treballs de manteniment preventiu i/o corrector per evitar l'agreujament o l'aparició de noves deficiències.

Quan el tècnic redactor de l'informe detecti deficiències greus o molt greus, està obligat a comunicar-ho de forma immediata tant a la propietat com a l'Ajuntament, i a la presentació de la proposta de mesures de seguretat cautelars a dur a terme.

Certificat d'Aptitud

L'Administració competent resoldrà la sol•licitud en el termini màxim de tres mesos, (si passat aquest termini no s'ha notificat una resolució expressa, es pot entendre obtingut el certificat d'aptitud per silenci administratiu positiu).
Amb aquest certificat el propietari pot acreditar que compleix el deure de conservació i rehabilitació de l'edifici.
El certificat d'aptitud podrà tenir diferents períodes de vigència:

- De 10 anys si l'edifici no presenta deficiències o si són lleus.
- De 6 anys, amb caràcter provisional, si l'edifici presenta deficiències importants, en quin cas es preveu una revisió als 2 i 4 anys per comprovar que no han empitjorat les condicions o acreditar que ja s'han realitzat les obres de reparació.
- De 3 anys, amb caràcter cautelar si l'edifici presenta deficiències greus o molt greus, en quin cas caldrà una revisió mínima cada 12 mesos per acreditar que no han empitjorat les condicions o que ja s'han realitzat les obres de reparació.

Es denegarà el certificat d'aptitud en el cas que l'edifici presenti deficiències greus o molt greus i no s'hagin adoptat les mesures cautelars per evitar el risc per a les persones i béns.

Quan la propietat de l'edifici disposi del certificat d'aptitud amb algun tipus de deficiències, haurà d'aprovar un Programa de Rehabilitació en el termini de 12 mesos (deficiències importants) o 6 mesos (deficiències greus o molt greus) acompanyat d'un fons de reserva que garanteixi la reparació de les deficiències, podent-se dur a terme per fases. El programa de rehabilitació haurà de comptar amb la supervisió d'un tècnic qualificat.

 

Més informació: Consulta el text íntegre del decret


Tornar a la llista >>